Pages Menu

Categories Menu
Zadbaj o sylwetkę
Niedługo zaczyna się lato, czas najgorętszych dni, kiedy każda z pań chciałabym czuć się komfortowo w swoich najlepszych ubraniach. Dobry ciuch nie każdemu wystarczy jednak do szczęścia. W tym okresie
Masaż jak żelazko?
Czujesz się czasem wygnieciony na duszy i ciele niczym ubranie po podróży polską koleją? Marzysz o magicznym żelazku, które wygładzi twoje zbolałe mięśnie i... myśli?

 

No, cóż, niczego magicznego
Jak ocenić stan skóry? Kremy do skóry wrażliwej
Kosmetologia operuje wieloma określeniami skóry: sucha, tłusta, ze skłonnościami do podrażnień i alergii, a także naczynkowa. Skóra wrażliwa może występować w każdej z wymienionych
Nowy salon fryzjerski.
Zadbamy o stan twoich włosów
Serdecznie chcielibyśmy poinformować wszystkich mieszkańców naszego miasta o otwarciu nowego salonu fryzjerskiego. Nasz salon jest miejscem, w którym zadbamy o stan
Skuteczne odchudzanie: Kriolipoliza Warszawa
Kriolipoliza to bardzo nowoczesna metoda wspomagająca skuteczne odchudzanie. Urządzenia do tego typu zabiegów w swoim działaniu wykorzystują działanie zimna oraz podciśnienia,
Sposoby na depilację - depilacja laserowa nóg i okolic bikini Warszawa.
Obecnie depilacja czy golenie nóg oraz pach jest powszechne wśród kobiet. W sezonie letnim baczną uwagę zwracamy na wydepilowane, gładkie nogi i
Mariza strona oficjalna. Kosmetyki marki Mariza
Mariza to polska marka kosmetyczna, istniejąca na rynku od 30 lat - powstała w 1988 roku. Produkuje kosmetyki naturalne zarówno do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów, jak

Posted by on lip 3, 2019 in Inne |

Indonezja – co warto zjeść w tym kraju?

Indonezja – co warto zjeść w tym kraju?

Indonezja to dla wielu podróżników jedno z najbardziej malowniczych państw świata. Nic dziwnego – w końcu znajdziemy tutaj monumentalne wulkany (na samej Jawie znajduje się ich ponad 120!), przepiękne plaże, krystalicznie czystą wodę i parki narodowe, które obfitują w miejscową florę i faunę. Zaskoczeniem może być kuchnia indonezyjska, która dla jednych stanowi ciekawą przygodę kulinarną, dla innych zaś wyjątkowo niesmaczną alternatywę dla innych azjatyckich państw.

Podstawy kuchni indonezyjskiej

Mieszkańcy Indonezji uwielbiają smażone mięso, owoce morza i ryż. Jednym z najczęściej wybieranych dań, które znajdziemy zarówno w restauracjach i jadłodajniach, jak i na ulicznych straganach, jest smażony ryż lub makaron z dodatkiem warzyw, jajka lub mięsa – to danie, które króluje w końcu w całej południowej Azji i północnej Oceanii. Popularnym daniem jest również satay znany przede wszystkim z kuchni japońskiej – jest to rodzaj szaszłyka drobiowego, który maczany jest w sosie z orzeszków ziemnych. W niemal każdej restauracji możemy zamówić smażonego kurczaka, zupy z wołowiną oraz dania na bazie curry. Popularne są również mięsne klopsiki oraz dania grillowane.

Kuchnia indonezyjska – co może Cię zaskoczyć?

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że Indonezja oferuje standardowe dania, które powszechnie występują we wszystkich innych państwach tej części świata. Jest jednak kilka produktów, które mogą Cię zaskoczyć! Na Bali znaleźć możemy kiełbaski w jelicie wieprzowym, które poza mięsem wypełnione jest krwią, a następnie smażone lub grillowane. W niektórych regionach Indonezji popularnie spożywa się jelita, które stanowią rodzaj przekąski. Choć w porównaniu do Tajlandii czy Wietnamu nie znajdziemy tutaj takiej obfitości spożywanych owadów, możemy natknąć się na sałatki z dodatkiem larw pszczół. Jednak zdecydowanie najdziwniejszą rzeczą, która spożywana jest w niektórych regionach Indonezji, to mięso z nietoperza, które tradycyjnie przyrządza się na grillu.