Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Mezoterapia igłowa i bezigłowa Tarnów. Twarz jak marzenie
Wygląd zewnętrzny odgrywa bardzo dużą rolę. Wszyscy zwracają uwagę na wygląd, przyglądają się wszystkim niedociągnięciom i defektom urody. Najwięcej problemów
Modny odcień blondu
Hit ostatnich sezonów
Blond to od wielu lat kolorów, który wiele kobiet pragnie mieć na swoich włosach. Dodają uroku i sprawiają, że odpowiednie atuty urody są podkreślone. Bardzo modne od kilku sezonów
Domowe wybielanie - dobra pasta wybielająca
Dobra pasta wybielająca to dość spory wydatek dla niektórych dlatego zanim zdecydujemy się na jej zakup ewentualnie profesjonalne wybielanie w gabinecie stomatologicznym możemy
Wegańska mascara i tusz do rzęs
Coraz więcej osób zwraca uwagę na to co je i na to co używa do pielęgnacji oraz makijażu. W dzisiejszych czasach nie ma już zbyt dużego problemu, by zrezygnować całkowicie z produktów pochodzenia
Makijaż permanentny Sosnowiec. Czy warto decydować się na makijaż permanentny? Opinie makijaż permanentny brwi
Wśród kobiet już od dłuższego czasu ogromnym zainteresowaniem cieszy się trwały makijaż. Wśród wielu jego
Jak szybko zredukować cienie pod oczami.
Uporczywe próby ukrycia cieni pod oczami za pomocą makijażu bądź noszenia okularów przeciwsłonecznych są zmorą wielu kobiet. Występowanie cieni pod oczami może być warunkowane
Serum z kwasem azelainowym czyli jak dział kwas azelainowy?
Kwas azelainowy to substancja o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym, która jest szczególnie pożądana w kosmetyce i dermatologii. Doskonale sprawdza

Posted by on Lip 3, 2019 in Inne |

Indonezja – co warto zjeść w tym kraju?

Indonezja – co warto zjeść w tym kraju?

Indonezja to dla wielu podróżników jedno z najbardziej malowniczych państw świata. Nic dziwnego – w końcu znajdziemy tutaj monumentalne wulkany (na samej Jawie znajduje się ich ponad 120!), przepiękne plaże, krystalicznie czystą wodę i parki narodowe, które obfitują w miejscową florę i faunę. Zaskoczeniem może być kuchnia indonezyjska, która dla jednych stanowi ciekawą przygodę kulinarną, dla innych zaś wyjątkowo niesmaczną alternatywę dla innych azjatyckich państw.

Podstawy kuchni indonezyjskiej

Mieszkańcy Indonezji uwielbiają smażone mięso, owoce morza i ryż. Jednym z najczęściej wybieranych dań, które znajdziemy zarówno w restauracjach i jadłodajniach, jak i na ulicznych straganach, jest smażony ryż lub makaron z dodatkiem warzyw, jajka lub mięsa – to danie, które króluje w końcu w całej południowej Azji i północnej Oceanii. Popularnym daniem jest również satay znany przede wszystkim z kuchni japońskiej – jest to rodzaj szaszłyka drobiowego, który maczany jest w sosie z orzeszków ziemnych. W niemal każdej restauracji możemy zamówić smażonego kurczaka, zupy z wołowiną oraz dania na bazie curry. Popularne są również mięsne klopsiki oraz dania grillowane.

Kuchnia indonezyjska – co może Cię zaskoczyć?

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że Indonezja oferuje standardowe dania, które powszechnie występują we wszystkich innych państwach tej części świata. Jest jednak kilka produktów, które mogą Cię zaskoczyć! Na Bali znaleźć możemy kiełbaski w jelicie wieprzowym, które poza mięsem wypełnione jest krwią, a następnie smażone lub grillowane. W niektórych regionach Indonezji popularnie spożywa się jelita, które stanowią rodzaj przekąski. Choć w porównaniu do Tajlandii czy Wietnamu nie znajdziemy tutaj takiej obfitości spożywanych owadów, możemy natknąć się na sałatki z dodatkiem larw pszczół. Jednak zdecydowanie najdziwniejszą rzeczą, która spożywana jest w niektórych regionach Indonezji, to mięso z nietoperza, które tradycyjnie przyrządza się na grillu.