Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Poznaj swoje BMI w 3 krokach
Czym jest BMI
Warto na początku rozwinąć ten tajemniczy skrót. BMI (ang.body mass index) czyli wskaźnik masy ciała ma za zadanie określić prawidłową wagę dla danej osoby oraz wstępnie rozpoznać
Z młodzieżą jest ciekawie - co jest teraz modne wśród młodzieży?
Tak się składa, że jestem mamą nastolatka. Trudne to zadanie - nie ukrywam. Nastolatek ma swój świat, do którego nie po drodze wpuszczać żadnej osoby w
Zadbaj o sylwetkę
Niedługo zaczyna się lato, czas najgorętszych dni, kiedy każda z pań chciałabym czuć się komfortowo w swoich najlepszych ubraniach. Dobry ciuch nie każdemu wystarczy jednak do szczęścia. W tym okresie
Recenzje odżywek: odżywki usn, hmb
Przeglądając recenzje odżywek można natknąć się na odżywki usn oraz hmb. Zwłaszcza te ostatnie wywołują nieco zamieszania i kontrowersji, pomimo że statystycznie jest to jeden z produktów
Oliwa z oliwek jako naturalny sposób wybielania zębów.
Ostatnimi czasy na popularności zyskują zabiegi wybielające wykonywane u dentystów lub stosowanie nakładek wybielających, nic dziwnego piękne białe zęby są przecież
Usuwanie żylaków parą wodną, laserowe usuwanie żylaków bielsko biała
Zgrabne i piękne nogi są wizytówką każdej zadbanej kobiety. O nogi należy szczególnie dbać. Jeśli nogi bolą, puchną lub powstają na nich żylaki, jest
Klub Mariza rejestracja. Kosmetyki naturalne Mariza
Kosmetyki Mariza
Firma Mariza, zajmująca się produkcją kosmetyków, powstała w 1988 roku w Polsce. Od 30 lat zajmuje się produkcją naturalnych kosmetyków pielęgnacyjnych,

Posted by on Lip 3, 2019 in Inne |

Indonezja – co warto zjeść w tym kraju?

Indonezja – co warto zjeść w tym kraju?

Indonezja to dla wielu podróżników jedno z najbardziej malowniczych państw świata. Nic dziwnego – w końcu znajdziemy tutaj monumentalne wulkany (na samej Jawie znajduje się ich ponad 120!), przepiękne plaże, krystalicznie czystą wodę i parki narodowe, które obfitują w miejscową florę i faunę. Zaskoczeniem może być kuchnia indonezyjska, która dla jednych stanowi ciekawą przygodę kulinarną, dla innych zaś wyjątkowo niesmaczną alternatywę dla innych azjatyckich państw.

Podstawy kuchni indonezyjskiej

Mieszkańcy Indonezji uwielbiają smażone mięso, owoce morza i ryż. Jednym z najczęściej wybieranych dań, które znajdziemy zarówno w restauracjach i jadłodajniach, jak i na ulicznych straganach, jest smażony ryż lub makaron z dodatkiem warzyw, jajka lub mięsa – to danie, które króluje w końcu w całej południowej Azji i północnej Oceanii. Popularnym daniem jest również satay znany przede wszystkim z kuchni japońskiej – jest to rodzaj szaszłyka drobiowego, który maczany jest w sosie z orzeszków ziemnych. W niemal każdej restauracji możemy zamówić smażonego kurczaka, zupy z wołowiną oraz dania na bazie curry. Popularne są również mięsne klopsiki oraz dania grillowane.

Kuchnia indonezyjska – co może Cię zaskoczyć?

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że Indonezja oferuje standardowe dania, które powszechnie występują we wszystkich innych państwach tej części świata. Jest jednak kilka produktów, które mogą Cię zaskoczyć! Na Bali znaleźć możemy kiełbaski w jelicie wieprzowym, które poza mięsem wypełnione jest krwią, a następnie smażone lub grillowane. W niektórych regionach Indonezji popularnie spożywa się jelita, które stanowią rodzaj przekąski. Choć w porównaniu do Tajlandii czy Wietnamu nie znajdziemy tutaj takiej obfitości spożywanych owadów, możemy natknąć się na sałatki z dodatkiem larw pszczół. Jednak zdecydowanie najdziwniejszą rzeczą, która spożywana jest w niektórych regionach Indonezji, to mięso z nietoperza, które tradycyjnie przyrządza się na grillu.