Pages Menu

Categories Menu
Interesujące fakty o Coco Chanel - ciekawostki.
Jeśli ktoś jest choćby trochę zaznajomiony ze światem mody, najprawdopodobniej zna nazwę Coco Chanel. Coco Chanel jest jedną z najbardziej znanych kobiet na świecie, szczególnie
Cechy idealnej pomadki ochronnej
Ochrona ust przed szkodliwymi czynnikami
Usta są narażone na uszkodzenia szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Wiatr i niskie temperatury sprawiają, że usta pierzchną, pojawiają się
Jak wybrać dobry kurs stylizacji rzęs? Jak zostać stylistką.
Wszystkie doskonale wiemy że istnieją sposoby na zagęszczanie oraz przedłużanie rzęs, wiele z nas nosi je na własnych powiekach, ale czy nigdy nie zastanawiałaś
Wegańska mascara i tusz do rzęs
Coraz więcej osób zwraca uwagę na to co je i na to co używa do pielęgnacji oraz makijażu. W dzisiejszych czasach nie ma już zbyt dużego problemu, by zrezygnować całkowicie z produktów pochodzenia
Rzadkie i cienkie włosy
Włosy rosną na całym ciele. Jednak to na tych znajdujących się na głowie zależy nam szczególnie. Rzadkie i cienkie włosy, to zmora niejednej kobiety. Warto zadbać o odpowiednią ich pielęgnację.
Usuwanie niechcianych blizn - mikrodermabrazja na blizny. Laserowe usuwanie blizn Warszawa
Blizny mogą powstać w wyniku wielu czynników. Mogą być wynikiem zabiegu operacyjnego, po którym rana nie do końca się zagoiła
Idzie wiosna, idą zmiany, idź do fryzjera!
Może to coś w powietrzu, wiosennym powietrzu, a może po prostu ukształtowana od dekad tradycji, ale z nastaniem wiosny... coraz więcej kobiet pędzi do fryzjera po małą odmianą.

Posted by on lip 3, 2019 in Inne |

Indonezja – co warto zjeść w tym kraju?

Indonezja – co warto zjeść w tym kraju?

Indonezja to dla wielu podróżników jedno z najbardziej malowniczych państw świata. Nic dziwnego – w końcu znajdziemy tutaj monumentalne wulkany (na samej Jawie znajduje się ich ponad 120!), przepiękne plaże, krystalicznie czystą wodę i parki narodowe, które obfitują w miejscową florę i faunę. Zaskoczeniem może być kuchnia indonezyjska, która dla jednych stanowi ciekawą przygodę kulinarną, dla innych zaś wyjątkowo niesmaczną alternatywę dla innych azjatyckich państw.

Podstawy kuchni indonezyjskiej

Mieszkańcy Indonezji uwielbiają smażone mięso, owoce morza i ryż. Jednym z najczęściej wybieranych dań, które znajdziemy zarówno w restauracjach i jadłodajniach, jak i na ulicznych straganach, jest smażony ryż lub makaron z dodatkiem warzyw, jajka lub mięsa – to danie, które króluje w końcu w całej południowej Azji i północnej Oceanii. Popularnym daniem jest również satay znany przede wszystkim z kuchni japońskiej – jest to rodzaj szaszłyka drobiowego, który maczany jest w sosie z orzeszków ziemnych. W niemal każdej restauracji możemy zamówić smażonego kurczaka, zupy z wołowiną oraz dania na bazie curry. Popularne są również mięsne klopsiki oraz dania grillowane.

Kuchnia indonezyjska – co może Cię zaskoczyć?

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że Indonezja oferuje standardowe dania, które powszechnie występują we wszystkich innych państwach tej części świata. Jest jednak kilka produktów, które mogą Cię zaskoczyć! Na Bali znaleźć możemy kiełbaski w jelicie wieprzowym, które poza mięsem wypełnione jest krwią, a następnie smażone lub grillowane. W niektórych regionach Indonezji popularnie spożywa się jelita, które stanowią rodzaj przekąski. Choć w porównaniu do Tajlandii czy Wietnamu nie znajdziemy tutaj takiej obfitości spożywanych owadów, możemy natknąć się na sałatki z dodatkiem larw pszczół. Jednak zdecydowanie najdziwniejszą rzeczą, która spożywana jest w niektórych regionach Indonezji, to mięso z nietoperza, które tradycyjnie przyrządza się na grillu.