Pages Menu

Categories Menu
Jak leczyć przebarwienia po trądziku? Jak się ich pozbyć?
Trądzik to poważny problem dotykający nie tylko nastolatki, ale również ludzi w dojrzałym wieku. Często nieprzyjemną pozostałością są blizny, przebarwienia albo
Sposób na wyjątkowo gładkie nogi.
Wraz ze zbliżającymi się ciepłymi wiosennymi dniami, wiele z nas chciałoby założyć ulubione krótkie spodenki czy sukienkę. W tym celu warto jest przygotować skórę swoich nóg aby była
Mezoterapia - jak wygląda i przebiega zabieg?
Mezoterapia to słowo wywodzące się od łacińskich słów „meso” i „terapia”. Mezoterapia, co dosłownie oznacza „średnie leczenie”, jest formą leczenia estetycznego. Jest to zabieg
Gojenie makijażu permanentnego ust. Jak goi się skóra po makijażu permanentnym? Makijaż permanentny ust po zabiegu
Makijaż permanentny, choć niezwykle efektowny, jest zabiegiem kosmetycznym, który może być bolesny. W
Pedicure japoński Warszaw. Ciekawe propozycje salonu kosmetycznego - rybki pedicure
Każdy salon kosmetyczny, oferuje usługi skierowane do klientów o różnych potrzebach. W większości salonów kosmetycznych, można znaleźć
Makijaż permanentny Lubań. Gdy podejmiemy decyzję o makijażu trwałym - jak postępować po zrobieniu makijażu permanentnego
Kiedy już zdecydujemy się na wykonanie zabiegu trwałego makijażu, warto dowiedzieć się także,
Zabiegi odmładzające cerę-maski i kremy.
Jest kilka rodzajów masek, nawilżające i odżywcze. Te drugie o działaniu nawilżającym są przeznaczone do wszystkich rodzajów cery. Najczęściej jednak stosowane są do cery dojrzałej,

Posted by on lip 3, 2019 in Inne |

Indonezja – co warto zjeść w tym kraju?

Indonezja – co warto zjeść w tym kraju?

Indonezja to dla wielu podróżników jedno z najbardziej malowniczych państw świata. Nic dziwnego – w końcu znajdziemy tutaj monumentalne wulkany (na samej Jawie znajduje się ich ponad 120!), przepiękne plaże, krystalicznie czystą wodę i parki narodowe, które obfitują w miejscową florę i faunę. Zaskoczeniem może być kuchnia indonezyjska, która dla jednych stanowi ciekawą przygodę kulinarną, dla innych zaś wyjątkowo niesmaczną alternatywę dla innych azjatyckich państw.

Podstawy kuchni indonezyjskiej

Mieszkańcy Indonezji uwielbiają smażone mięso, owoce morza i ryż. Jednym z najczęściej wybieranych dań, które znajdziemy zarówno w restauracjach i jadłodajniach, jak i na ulicznych straganach, jest smażony ryż lub makaron z dodatkiem warzyw, jajka lub mięsa – to danie, które króluje w końcu w całej południowej Azji i północnej Oceanii. Popularnym daniem jest również satay znany przede wszystkim z kuchni japońskiej – jest to rodzaj szaszłyka drobiowego, który maczany jest w sosie z orzeszków ziemnych. W niemal każdej restauracji możemy zamówić smażonego kurczaka, zupy z wołowiną oraz dania na bazie curry. Popularne są również mięsne klopsiki oraz dania grillowane.

Kuchnia indonezyjska – co może Cię zaskoczyć?

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że Indonezja oferuje standardowe dania, które powszechnie występują we wszystkich innych państwach tej części świata. Jest jednak kilka produktów, które mogą Cię zaskoczyć! Na Bali znaleźć możemy kiełbaski w jelicie wieprzowym, które poza mięsem wypełnione jest krwią, a następnie smażone lub grillowane. W niektórych regionach Indonezji popularnie spożywa się jelita, które stanowią rodzaj przekąski. Choć w porównaniu do Tajlandii czy Wietnamu nie znajdziemy tutaj takiej obfitości spożywanych owadów, możemy natknąć się na sałatki z dodatkiem larw pszczół. Jednak zdecydowanie najdziwniejszą rzeczą, która spożywana jest w niektórych regionach Indonezji, to mięso z nietoperza, które tradycyjnie przyrządza się na grillu.