Pages Menu
 

Categories Menu
Mariza katalog 1 2019. Nowy rok, czas na zmiany
Marzy Ci się, aby od Nowego Roku zmienić coś w swoim życiu? Wiele osób składa co roku coraz to nowe postanowienie, niestety zazwyczaj zapomina o nich już 2 stycznia. Może
Modny odcień blondu
Hit ostatnich sezonów
Blond to od wielu lat kolorów, który wiele kobiet pragnie mieć na swoich włosach. Dodają uroku i sprawiają, że odpowiednie atuty urody są podkreślone. Bardzo modne od kilku sezonów
Włosy zaplecione. Warkoczyki - dobry fryzjer Bytom - opinie
Dobry fryzjer Bytom opinie - natrafiłam na stronę w internecie, po tym jak postanowiłam zmienić coś w swoim wyglądzie. Zaskoczyłam samą siebie, ponieważ zdecydowałam
Klub Mariza rejestracja. Kosmetyki naturalne Mariza
Kosmetyki Mariza
Firma Mariza, zajmująca się produkcją kosmetyków, powstała w 1988 roku w Polsce. Od 30 lat zajmuje się produkcją naturalnych kosmetyków pielęgnacyjnych,
Wegańska mascara i tusz do rzęs
Coraz więcej osób zwraca uwagę na to co je i na to co używa do pielęgnacji oraz makijażu. W dzisiejszych czasach nie ma już zbyt dużego problemu, by zrezygnować całkowicie z produktów pochodzenia
Mezoterapia nnm i igłowa Warszawa. Jak zadbać o swój wygląd
Piękno jest w każdym z nas. Każdy typ urody jest ciekawy i przykuwający uwagę, pod warunkiem że dba się o swoje naturalne walory i wie jak się je podkreśla.
Mezoterapia igłowa i bezigłowa Tarnów. Twarz jak marzenie
Wygląd zewnętrzny odgrywa bardzo dużą rolę. Wszyscy zwracają uwagę na wygląd, przyglądają się wszystkim niedociągnięciom i defektom urody. Najwięcej problemów

Posted by on lip 3, 2019 in Inne |

Indonezja – co warto zjeść w tym kraju?

Indonezja – co warto zjeść w tym kraju?

Indonezja to dla wielu podróżników jedno z najbardziej malowniczych państw świata. Nic dziwnego – w końcu znajdziemy tutaj monumentalne wulkany (na samej Jawie znajduje się ich ponad 120!), przepiękne plaże, krystalicznie czystą wodę i parki narodowe, które obfitują w miejscową florę i faunę. Zaskoczeniem może być kuchnia indonezyjska, która dla jednych stanowi ciekawą przygodę kulinarną, dla innych zaś wyjątkowo niesmaczną alternatywę dla innych azjatyckich państw.

Podstawy kuchni indonezyjskiej

Mieszkańcy Indonezji uwielbiają smażone mięso, owoce morza i ryż. Jednym z najczęściej wybieranych dań, które znajdziemy zarówno w restauracjach i jadłodajniach, jak i na ulicznych straganach, jest smażony ryż lub makaron z dodatkiem warzyw, jajka lub mięsa – to danie, które króluje w końcu w całej południowej Azji i północnej Oceanii. Popularnym daniem jest również satay znany przede wszystkim z kuchni japońskiej – jest to rodzaj szaszłyka drobiowego, który maczany jest w sosie z orzeszków ziemnych. W niemal każdej restauracji możemy zamówić smażonego kurczaka, zupy z wołowiną oraz dania na bazie curry. Popularne są również mięsne klopsiki oraz dania grillowane.

Kuchnia indonezyjska – co może Cię zaskoczyć?

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że Indonezja oferuje standardowe dania, które powszechnie występują we wszystkich innych państwach tej części świata. Jest jednak kilka produktów, które mogą Cię zaskoczyć! Na Bali znaleźć możemy kiełbaski w jelicie wieprzowym, które poza mięsem wypełnione jest krwią, a następnie smażone lub grillowane. W niektórych regionach Indonezji popularnie spożywa się jelita, które stanowią rodzaj przekąski. Choć w porównaniu do Tajlandii czy Wietnamu nie znajdziemy tutaj takiej obfitości spożywanych owadów, możemy natknąć się na sałatki z dodatkiem larw pszczół. Jednak zdecydowanie najdziwniejszą rzeczą, która spożywana jest w niektórych regionach Indonezji, to mięso z nietoperza, które tradycyjnie przyrządza się na grillu.