Indonezja – co warto zjeść w tym kraju?
Indonezja to dla wielu podróżników jedno z najbardziej malowniczych państw świata. Nic dziwnego – w końcu znajdziemy tutaj monumentalne wulkany (na samej Jawie znajduje się ich ponad 120!), przepiękne plaże, krystalicznie czystą wodę i parki narodowe, które obfitują w miejscową florę i faunę. Zaskoczeniem może być kuchnia indonezyjska, która dla jednych stanowi ciekawą przygodę kulinarną, dla innych zaś wyjątkowo niesmaczną alternatywę dla innych azjatyckich państw.
Podstawy kuchni indonezyjskiej
Mieszkańcy Indonezji uwielbiają smażone mięso, owoce morza i ryż. Jednym z najczęściej wybieranych dań, które znajdziemy zarówno w restauracjach i jadłodajniach, jak i na ulicznych straganach, jest smażony ryż lub makaron z dodatkiem warzyw, jajka lub mięsa – to danie, które króluje w końcu w całej południowej Azji i północnej Oceanii. Popularnym daniem jest również satay znany przede wszystkim z kuchni japońskiej – jest to rodzaj szaszłyka drobiowego, który maczany jest w sosie z orzeszków ziemnych. W niemal każdej restauracji możemy zamówić smażonego kurczaka, zupy z wołowiną oraz dania na bazie curry. Popularne są również mięsne klopsiki oraz dania grillowane.
Kuchnia indonezyjska – co może Cię zaskoczyć?
Na pierwszy rzut oka wydaje się, że Indonezja oferuje standardowe dania, które powszechnie występują we wszystkich innych państwach tej części świata. Jest jednak kilka produktów, które mogą Cię zaskoczyć! Na Bali znaleźć możemy kiełbaski w jelicie wieprzowym, które poza mięsem wypełnione jest krwią, a następnie smażone lub grillowane. W niektórych regionach Indonezji popularnie spożywa się jelita, które stanowią rodzaj przekąski. Choć w porównaniu do Tajlandii czy Wietnamu nie znajdziemy tutaj takiej obfitości spożywanych owadów, możemy natknąć się na sałatki z dodatkiem larw pszczół. Jednak zdecydowanie najdziwniejszą rzeczą, która spożywana jest w niektórych regionach Indonezji, to mięso z nietoperza, które tradycyjnie przyrządza się na grillu.
Najnowsze komentarze