Pages Menu

Categories Menu
Usuwanie żylaków parą wodną, laserowe usuwanie żylaków bielsko biała
Zgrabne i piękne nogi są wizytówką każdej zadbanej kobiety. O nogi należy szczególnie dbać. Jeśli nogi bolą, puchną lub powstają na nich żylaki, jest
Jak dobrać kolor włosów do karnacji? Praktyczny poradnik
Wybór koloru włosów to nie tylko kwestia mody, ale również osobistego wyrazu, który może zrewolucjonizować nasz wygląd. Zastanawiałeś się kiedyś, jak dopasować
Jesienne kolory paznokci 2023 - trendy i inspiracje na sezon
Jakie kolory będą królować na paznokciach tej jesieni? Z każdym spadającym liściem natura przynosi nam nowe inspiracje do stylizacji, a sezon jesień 2023 obfituje
Oliwa z oliwek jako naturalny sposób wybielania zębów.
Ostatnimi czasy na popularności zyskują zabiegi wybielające wykonywane u dentystów lub stosowanie nakładek wybielających, nic dziwnego piękne białe zęby są przecież
Skuteczne odchudzanie: Kriolipoliza Warszawa
Kriolipoliza to bardzo nowoczesna metoda wspomagająca skuteczne odchudzanie. Urządzenia do tego typu zabiegów w swoim działaniu wykorzystują działanie zimna oraz podciśnienia,
Krem na zaczerwienienia twarzy dla mężczyzn czyli jak wybrać kosmetyki dla mężczyzn?
Problem ze skórą wrażliwą nie dotyczy tylko kobiet, także mężczyźni uskarżają się na dolegliwości z nią związane. Częste przebarwienia,
Zalety sauny do twarzy: nawilżenie, oczyszczanie i zdrowie skóry
Sauny do twarzy zdobywają coraz większą popularność w świecie pielęgnacji urody, a to za sprawą ich licznych korzyści dla zdrowia skóry. Te innowacyjne

Posted by on lip 3, 2019 in Inne |

Indonezja – co warto zjeść w tym kraju?

Indonezja – co warto zjeść w tym kraju?

Indonezja to dla wielu podróżników jedno z najbardziej malowniczych państw świata. Nic dziwnego – w końcu znajdziemy tutaj monumentalne wulkany (na samej Jawie znajduje się ich ponad 120!), przepiękne plaże, krystalicznie czystą wodę i parki narodowe, które obfitują w miejscową florę i faunę. Zaskoczeniem może być kuchnia indonezyjska, która dla jednych stanowi ciekawą przygodę kulinarną, dla innych zaś wyjątkowo niesmaczną alternatywę dla innych azjatyckich państw.

Podstawy kuchni indonezyjskiej

Mieszkańcy Indonezji uwielbiają smażone mięso, owoce morza i ryż. Jednym z najczęściej wybieranych dań, które znajdziemy zarówno w restauracjach i jadłodajniach, jak i na ulicznych straganach, jest smażony ryż lub makaron z dodatkiem warzyw, jajka lub mięsa – to danie, które króluje w końcu w całej południowej Azji i północnej Oceanii. Popularnym daniem jest również satay znany przede wszystkim z kuchni japońskiej – jest to rodzaj szaszłyka drobiowego, który maczany jest w sosie z orzeszków ziemnych. W niemal każdej restauracji możemy zamówić smażonego kurczaka, zupy z wołowiną oraz dania na bazie curry. Popularne są również mięsne klopsiki oraz dania grillowane.

Kuchnia indonezyjska – co może Cię zaskoczyć?

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że Indonezja oferuje standardowe dania, które powszechnie występują we wszystkich innych państwach tej części świata. Jest jednak kilka produktów, które mogą Cię zaskoczyć! Na Bali znaleźć możemy kiełbaski w jelicie wieprzowym, które poza mięsem wypełnione jest krwią, a następnie smażone lub grillowane. W niektórych regionach Indonezji popularnie spożywa się jelita, które stanowią rodzaj przekąski. Choć w porównaniu do Tajlandii czy Wietnamu nie znajdziemy tutaj takiej obfitości spożywanych owadów, możemy natknąć się na sałatki z dodatkiem larw pszczół. Jednak zdecydowanie najdziwniejszą rzeczą, która spożywana jest w niektórych regionach Indonezji, to mięso z nietoperza, które tradycyjnie przyrządza się na grillu.