Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Aminokwasy siarkowe w keratynach paznokci
Metionina (Met) i Cysteina (Cys) to aminokwasy występujące w płytce paznokcia zawierające siarkę, wchodzą w strukturę także innych białek. Aminokwasy siarkowe pełnią istotną rolę
Kosmetyczka - twoja najlepsza przyjaciółka.
To jest coś, na co zasługuje każda kobieta. I nie jest to odrobina luksusu, to jest odrobina codzienności... na co dzień. A przynajmniej raz w miesiącu. Kobiety luksusowe, a
Co robić, gdy zarost swędzi?
Gęsty i zadbany zarost jest wizytówką i dumą wielu mężczyzn. Niestety wielu z nich rezygnuje z zapuszczania brody już po kilku dniach z powodu bardzo uciążliwej przypadłości, a mianowicie
Warszawa, Poznań - fryzjer trendy. Zawód fryzjer
Jak co roku, młodzież kończąc gimnazja zastanawia się, jaki wybrać dla siebie zawód. Właściwie rzecz biorąc, wybór jest ogromny. Ale jeśli przyjdzie co do podjęcia decyzji,
Makijaż permanentny co warto wiedzieć . Kilka porad przed makijażem permanentnym. Makijaż permanentny brwi co robić po zabiegu
Każda osoba pełnoletnia może zdecydować się na znaczące podkreślenie swojej urody, wykonując
Modny odcień blondu
Hit ostatnich sezonów
Blond to od wielu lat kolorów, który wiele kobiet pragnie mieć na swoich włosach. Dodają uroku i sprawiają, że odpowiednie atuty urody są podkreślone. Bardzo modne od kilku sezonów
Klub Mariza rejestracja. Kosmetyki naturalne Mariza
Kosmetyki Mariza
Firma Mariza, zajmująca się produkcją kosmetyków, powstała w 1988 roku w Polsce. Od 30 lat zajmuje się produkcją naturalnych kosmetyków pielęgnacyjnych,

Posted by on Lut 3, 2020 in Zdrowie |

Dlaczego warto spożywać mąkę orkiszową ze względu na jej skład?

Dlaczego warto spożywać mąkę orkiszową ze względu na jej skład?

Dlaczego warto spożywać -w sposób ciągły mąkę orkiszową?
Ponieważ jej skład zawiera pierwiastki, inne związki chemiczne oraz minerały. Mające zbawienny i niezastąpiony wpływ niezastąpionej korzystny wpływ na zdrowie każdego człowieka.
Poznajmy trochę bliżej skład w poniższym tekście.

Mąka orkiszowa skład – w 100 gramach produktu

Energia [kcal]; 120;Białko ogółem [mg]: 5,42;Węglowodany [mg]: 26,46;Błonnik pokarmowy [mg]: 2,52;Tłuszcz [mg]: 1,26;Witamina A [mg]; 10 IU,Witamina B1 [mg]: 0,25;Witamina B2 [mg]: 0,87;Witamina B3 (PP) [mg]: 3,2;Miedź [mg]: 0,23;Żelazo [mg]; 1,36;Mangan [mg]: 0,83;Potas [mg]: 5,53;Cynk [mg]: 1,29;Białko  [mg]: 15;Tłuszcz całkowicie [mg]:  2,4;Kwasy tłuszczowe nasycone [mg]:  0,4;Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [mg]: 1,3 g;Kwasy tłuszczowe jednonienasycone  [mg]: 0,4 g;Cholesterol [mg]:  0;Sód  [mg]:  8;Wapń [mg]: 27;

mąka orkiszowa skład- oddziaływanie poszczególnych składników na zdrowie człowieka

Opis oddziaływania na zdrowie człowieka wybranych, kluczowych składników odżywczych będących  w ziarnach orkiszu oraz w  wytwarzanej z nich mąki.

Żelazo:
Dzięki zawartości żelaza i miedzi w mące orkiszowej jest ona doskonałym, naturalnym produktem wspomagającym pracę krążenia krwi w organizmie człowieka. Rzeczywiście sam orkisz doskonale wspomaga proces krążenia krwi. Ponadto samo żelazo wspomaga transport tlenu we krwi. Natomiast brak tego pierwiastka w organizmie powoduje niedokrwistości, czyli w praktyce oznacza to- mniejszą liczbę czerwonych krwinek w organizmie.

Wapń i fosfor:
Kolejnym kluczowym pierwiastkiem i zarazem związkiem chemicznym jest wapń oraz fosfor. Obydwa te minerały odpowiadają za dobrą kondycję i zdrowie kości zwłaszcza szkieletu kostnego człowieka, a także za stan jego zębów -człowieku przez całe życie człowieka.

Mangan;
Następnym naturalnie występującym pierwiastkiem w mące orkiszowej jest mangan.
Jest on niezwykle ważnym pierwiastkiem w śladowych ilościach. Ponieważ jest on niezbędny oraz potrzebny do prawidłowego podtrzymywania -wielu ważnych funkcji życiowych każdego organizmu ludzkiego. Pierwiastek manganu przyczynia się m.in. do wchłaniania substancji odżywczych oraz produkcji enzymów trawiennych, a także rozwoju zdrowych kości i obrony układu immunologicznego.
Niedobór tej substancji w organizmie człowieka może doprowadzić do poważnego zagrożenia dla zdrowia, utrata masy wagowej kości, bóle mięśni ból i stawów lub zmiany nastroju.

Także z powodu tego i nie tylko z tych powodów, również wielu innych argumentów. Warto jest spożywać regularnie mąkę orkiszową. Jednak najlepiej jest, kiedy mąka ziarno orkiszu wystaje włączona na stałe do codziennej diety człowieka.