Dlaczego warto jeść kaszę pęczak?
Na sklepowych półkach znajdziemy sporo różnych odmian kasz. W niniejszym tekście pochylimy się nad kaszą pęczak, ponieważ jest to szalenie korzystna dla naszego zdrowia odmiana. Dlatego też ten krótki tekst ma niejako na celu spopularyzować ją, aby ludzie częściej włączali ją do swojego zestawu żywieniowego. Mamy tu bowiem szereg cennych składników odżywczy, które coraz trudniej nam pozyskiwać. Dlatego też warto sięgnąć po kaszę pęczak.
Kasza pęczak – krótka charakterystyka produktu
Kasza jęczmienna jest możliwa do nabycia w kilku odmianach. Choć najpopularniejszą z nich jest kasza perłowa, to jednak zdecydowanie tą najkorzystniejszą dla naszego zdrowia jest bohaterka tego tekstu, a mianowicie kasza pęczak. Regularne jej spożywanie może mieć niezwykle korzystny wpływ na działanie naszego układu pokarmowego. Dzieje się tak dlatego, że jest ona bogata w błonnik pokarmowy. Składnik ten jest niezwykle pomocny w optymalizacji pracy jelit. Do tego eliminuje bóle brzucha, zaparcia i wzdęcia. Jest to również bardzo sprzyjający rozwojowi korzystnych naszemu układowi pokarmowemu bakterii. Inne kasza pęczak właściwości zdrowotne to ułatwianie odchodzenia, bo daje ona uczucie sytości na wiele godzin. To jednak nie koniec wymiernych korzyści wynikających z regularnego spożywania tej odmiany kaszy.
Kasza pęczak właściwości zdrowotne
W tej odmianie kaszy mamy też sporo witamin z grupy B, co wpływa tonizująco na układ nerwowy. Do tego witaminy te są ważnym elementem dobrego wyglądu paznokci i włosów. W kaszy pęczak mamy też sporo witaminy E, która to jest z kolei mocnym antyoksydantem. Tym samym zapobiega procesom starzenia i pozwala ona zachować młody wygląd skóry. Kolejną ważną rolą tej witaminy jest ochrona układu krążenia. Do tego w tej kaszy znajdziemy też potas, magnez, fosfor, mangan, krzem czy żelazo. Są to pierwiastki mające niebagatelny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Tym samym warto przyjmować je regularnie. Zatem ten rodzaj kaszy jest nieoceniony.
Rola kaszy pęczak w kuchni
Znając zalety i korzyści prozdrowotne tej kaszy, warto ją stosować jako zamiennik ziemniaków czy makaronu. Może być ona bazą dla wielu zup, sałatek, gulaszu, gołąbków, a także jako element słodkich deserów!
Najnowsze komentarze