Powszechnie zwykło się uważać wapń niemal za synonim produktów mlecznych. Traktowany jest za jego najlepsze źródło, niestety jakość produktów mlecznych co raz częściej pozostawia wiele do życzenia. I zdarza się, że nawet osoby spożywające duże jego ilości mają niedobory. Wbrew powszechnej opinii najwięcej łatwo przyswajalnego wapnia znajduje się nie w mleku a w algach morskich, suszonej trawie pszenicznej lub jęczmiennej, sardynkach, migdałach i natce pietruszki. Prawdopodobnie produkty mleczne zostały błędnie uznane za jego najlepsze źródło. Dowodem na to może być fakt, że na ogół wegetarianie posiadają mocniejsze kości i mniejsze niedobory wapnia.
Wapń cenny składnik twojej diety
- buduje kości
- wzmacnia kości
- jest składnikiem zębów i paznokci
- wzmacnia stawy
- reguluje prawidłową pracę układu krwionośnego
- wpływa na pracę układu nerwowego
Czynniki wpływające na gorsze wchłanianie wapnia
- Nadmiar białka w diecie, szczególnie mięsa.
- Nadmiar soli w codziennej diecie.
- Cukier rafinowany a także zbyt duża ilość substancji słodzących i słodkich pokarmów.
- Kawa, napoje słodzone, alkohol,
- Narkotyki, papierosy
- Zbyt niska aktywność fizyczna.
- Warzywa z rodziny psiankowatych – ziemniaki, pomidory, bakłażany i słodkie papryki, które zwierają solaninę; jest to substancja blokująca wchłanianie wapnia.
Jest kilka przyczyn, dla których rośliny są najlepszym źródłem przyswajalnego wapnia. Główną przyczyną są kwasy powstające w trakcie trawienia mięsa, aby je zneutralizować organizm potrzebuje wapnia. Im więcej mięsa w diecie, tym większy niedobór wapnia w organizmie.
Każdego dnia nasz organizm potrzebuje nowych dostaw wapnia. Są jednak okresy w których potrzebuje go znacznie więcej np. w okresie wzrostu, w okresie dojrzewania, w czasie ciąży. Wraz z wiekiem, starsi ludzie dużo słabiej przyswajają wapń, kobiety po menopauzie potrzebują go szczególnie dużo. Podobnie jak podczas chorób serca i naczyń krwionośnych oraz przy zaburzeniach związanych z kośćmi.