Dlaczego warto spożywać mąkę orkiszową ze względu na jej skład?
Dlaczego warto spożywać -w sposób ciągły mąkę orkiszową?
Ponieważ jej skład zawiera pierwiastki, inne związki chemiczne oraz minerały. Mające zbawienny i niezastąpiony wpływ niezastąpionej korzystny wpływ na zdrowie każdego człowieka.
Poznajmy trochę bliżej skład w poniższym tekście.
Mąka orkiszowa skład – w 100 gramach produktu
Energia [kcal]; 120;Białko ogółem [mg]: 5,42;Węglowodany [mg]: 26,46;Błonnik pokarmowy [mg]: 2,52;Tłuszcz [mg]: 1,26;Witamina A [mg]; 10 IU,Witamina B1 [mg]: 0,25;Witamina B2 [mg]: 0,87;Witamina B3 (PP) [mg]: 3,2;Miedź [mg]: 0,23;Żelazo [mg]; 1,36;Mangan [mg]: 0,83;Potas [mg]: 5,53;Cynk [mg]: 1,29;Białko [mg]: 15;Tłuszcz całkowicie [mg]: 2,4;Kwasy tłuszczowe nasycone [mg]: 0,4;Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [mg]: 1,3 g;Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [mg]: 0,4 g;Cholesterol [mg]: 0;Sód [mg]: 8;Wapń [mg]: 27;
mąka orkiszowa skład- oddziaływanie poszczególnych składników na zdrowie człowieka
Opis oddziaływania na zdrowie człowieka wybranych, kluczowych składników odżywczych będących w ziarnach orkiszu oraz w wytwarzanej z nich mąki.
Żelazo:
Dzięki zawartości żelaza i miedzi w mące orkiszowej jest ona doskonałym, naturalnym produktem wspomagającym pracę krążenia krwi w organizmie człowieka. Rzeczywiście sam orkisz doskonale wspomaga proces krążenia krwi. Ponadto samo żelazo wspomaga transport tlenu we krwi. Natomiast brak tego pierwiastka w organizmie powoduje niedokrwistości, czyli w praktyce oznacza to- mniejszą liczbę czerwonych krwinek w organizmie.
Wapń i fosfor:
Kolejnym kluczowym pierwiastkiem i zarazem związkiem chemicznym jest wapń oraz fosfor. Obydwa te minerały odpowiadają za dobrą kondycję i zdrowie kości zwłaszcza szkieletu kostnego człowieka, a także za stan jego zębów -człowieku przez całe życie człowieka.
Mangan;
Następnym naturalnie występującym pierwiastkiem w mące orkiszowej jest mangan.
Jest on niezwykle ważnym pierwiastkiem w śladowych ilościach. Ponieważ jest on niezbędny oraz potrzebny do prawidłowego podtrzymywania -wielu ważnych funkcji życiowych każdego organizmu ludzkiego. Pierwiastek manganu przyczynia się m.in. do wchłaniania substancji odżywczych oraz produkcji enzymów trawiennych, a także rozwoju zdrowych kości i obrony układu immunologicznego.
Niedobór tej substancji w organizmie człowieka może doprowadzić do poważnego zagrożenia dla zdrowia, utrata masy wagowej kości, bóle mięśni ból i stawów lub zmiany nastroju.
Także z powodu tego i nie tylko z tych powodów, również wielu innych argumentów. Warto jest spożywać regularnie mąkę orkiszową. Jednak najlepiej jest, kiedy mąka ziarno orkiszu wystaje włączona na stałe do codziennej diety człowieka.
Najnowsze komentarze