Pages Menu

Categories Menu
Aminokwasy siarkowe w keratynach paznokci
Metionina (Met) i Cysteina (Cys) to aminokwasy występujące w płytce paznokcia zawierające siarkę, wchodzą w strukturę także innych białek. Aminokwasy siarkowe pełnią istotną rolę
Krem na zaczerwienienia twarzy dla mężczyzn czyli jak wybrać kosmetyki dla mężczyzn?
Problem ze skórą wrażliwą nie dotyczy tylko kobiet, także mężczyźni uskarżają się na dolegliwości z nią związane. Częste przebarwienia,
Jak dbać o skórę na nogach.
Każda kobieta marzy o tym by mieć piękną skórę na nogach bowiem przesuszona czy podrażniona skóra prezentuje się znacznie gorzej od pięknej, gładkiej i błyszczącej skóry. Jak bowiem zadbać
Roczna szkoła makijażu permanentnego Poznań. Ciekawy zawód dla kobiet - nauka makijażu permanentnego .
Makijaż permanentny stał się od kilku już lat prawdziwym krzykiem mody. Na ten rodzaj poprawy swojej urody decydują
Mezoterapia igłowa i bezigłowa Tarnowskie Góry. Na jaki zabieg się zdecydować
Od czasu do czasu każdy powinien zadbać o swój wygląd, poprzez wizytę w salonie kosmetycznym. Taka wizyta odpręży, zrelaksuje i sprawi, że
Makijaż permanentny kreski cena. Makijaż trwały wokół oczu - makijaż permanentny kreska dolna
Wspaniałe, wręcz zniewalające spojrzenie jest marzeniem każdej kobiety. Wiele z nas, każdego ranka poświęca wiele minut na
Dlaczego skóra wokół oczu się starzeje? Odwodniona skóra pod oczami
Skóra wokół oczu, która jest pozbawiona wody to problem wielu kobiet i mężczyzn w średnim wieku.
Odwodniona skóra pod oczami
Bardzo często powodem

Posted by on lut 3, 2020 in Zdrowie |

Dlaczego warto spożywać mąkę orkiszową ze względu na jej skład?

Dlaczego warto spożywać mąkę orkiszową ze względu na jej skład?

Dlaczego warto spożywać -w sposób ciągły mąkę orkiszową?
Ponieważ jej skład zawiera pierwiastki, inne związki chemiczne oraz minerały. Mające zbawienny i niezastąpiony wpływ niezastąpionej korzystny wpływ na zdrowie każdego człowieka.
Poznajmy trochę bliżej skład w poniższym tekście.

Mąka orkiszowa skład – w 100 gramach produktu

Energia [kcal]; 120;Białko ogółem [mg]: 5,42;Węglowodany [mg]: 26,46;Błonnik pokarmowy [mg]: 2,52;Tłuszcz [mg]: 1,26;Witamina A [mg]; 10 IU,Witamina B1 [mg]: 0,25;Witamina B2 [mg]: 0,87;Witamina B3 (PP) [mg]: 3,2;Miedź [mg]: 0,23;Żelazo [mg]; 1,36;Mangan [mg]: 0,83;Potas [mg]: 5,53;Cynk [mg]: 1,29;Białko  [mg]: 15;Tłuszcz całkowicie [mg]:  2,4;Kwasy tłuszczowe nasycone [mg]:  0,4;Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [mg]: 1,3 g;Kwasy tłuszczowe jednonienasycone  [mg]: 0,4 g;Cholesterol [mg]:  0;Sód  [mg]:  8;Wapń [mg]: 27;

mąka orkiszowa skład- oddziaływanie poszczególnych składników na zdrowie człowieka

Opis oddziaływania na zdrowie człowieka wybranych, kluczowych składników odżywczych będących  w ziarnach orkiszu oraz w  wytwarzanej z nich mąki.

Żelazo:
Dzięki zawartości żelaza i miedzi w mące orkiszowej jest ona doskonałym, naturalnym produktem wspomagającym pracę krążenia krwi w organizmie człowieka. Rzeczywiście sam orkisz doskonale wspomaga proces krążenia krwi. Ponadto samo żelazo wspomaga transport tlenu we krwi. Natomiast brak tego pierwiastka w organizmie powoduje niedokrwistości, czyli w praktyce oznacza to- mniejszą liczbę czerwonych krwinek w organizmie.

Wapń i fosfor:
Kolejnym kluczowym pierwiastkiem i zarazem związkiem chemicznym jest wapń oraz fosfor. Obydwa te minerały odpowiadają za dobrą kondycję i zdrowie kości zwłaszcza szkieletu kostnego człowieka, a także za stan jego zębów -człowieku przez całe życie człowieka.

Mangan;
Następnym naturalnie występującym pierwiastkiem w mące orkiszowej jest mangan.
Jest on niezwykle ważnym pierwiastkiem w śladowych ilościach. Ponieważ jest on niezbędny oraz potrzebny do prawidłowego podtrzymywania -wielu ważnych funkcji życiowych każdego organizmu ludzkiego. Pierwiastek manganu przyczynia się m.in. do wchłaniania substancji odżywczych oraz produkcji enzymów trawiennych, a także rozwoju zdrowych kości i obrony układu immunologicznego.
Niedobór tej substancji w organizmie człowieka może doprowadzić do poważnego zagrożenia dla zdrowia, utrata masy wagowej kości, bóle mięśni ból i stawów lub zmiany nastroju.

Także z powodu tego i nie tylko z tych powodów, również wielu innych argumentów. Warto jest spożywać regularnie mąkę orkiszową. Jednak najlepiej jest, kiedy mąka ziarno orkiszu wystaje włączona na stałe do codziennej diety człowieka.