Pages Menu

Categories Menu
Kosmetyki ekologiczne: Co warto wiedzieć o zdrowej pielęgnacji?
Kosmetyki ekologiczne to nie tylko chwilowy trend, ale prawdziwa rewolucja w świecie pielęgnacji, która zyskuje na znaczeniu wśród świadomych konsumentów.
Jak przedłużać paznokcie żelem? Przewodnik krok po kroku
Przedłużanie paznokci żelem to technika, która zyskuje coraz większą popularność wśród miłośniczek pięknych i zadbanych dłoni. Dzięki zastosowaniu materiałów utwardzalnych,
Jak wyszczuplić twarz bronzerem: skuteczne techniki konturowania
Jak wyszczuplić twarz bronzerem: kluczowe techniki konturowania

W świecie makijażu, bronzer stał się nieodłącznym narzędziem do modelowania rysów twarzy,
Co to są oleje naturalne? Czyli oleje kosmetyczne - właściwości
Oleje kosmetyczne to wyjątkowe produkty, często działające, jak eliksir młodości. Ich zastosowanie w kosmetyce ma niebagatelne znaczenie dla wielu naturalnych
Ekologiczne farby do włosów. Czym farbować włosy - włoskie farby do włosów fryzjerskie
Polski rynek dosłownie zalewa fala produktów z zachodu. Błądzimy po półkach niczym dzieci we mgle i często nie możemy zdecydować się
Jak prawidłowo stosować bronzer? Porady i najczęstsze błędy
Bronzer to jeden z najważniejszych kosmetyków, który potrafi odmienić wygląd twarzy, nadając jej zdrowy i promienny blask. Właściwie nałożony, może podkreślić
Z młodzieżą jest ciekawie - co jest teraz modne wśród młodzieży?
Tak się składa, że jestem mamą nastolatka. Trudne to zadanie - nie ukrywam. Nastolatek ma swój świat, do którego nie po drodze wpuszczać żadnej osoby w

Posted by on lip 21, 2020 in Zdrowie |

Truskawki – dlaczego warto je jeść?

Truskawki – dlaczego warto je jeść?

Truskawki to z pewnością najbardziej popularne owoce uwielbiane przez Polaków – w sezonie letnim przeciętnie zjadamy ich nawet kilka kilogramów. Te wyjątkowe owoce są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Podpowiadamy, dlaczego warto zajadać się truskawkami bez obaw o figurę i zdrowie!

Truskawki – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

Truskawki to prawdziwa bomba witaminowa – zawierają dużą ilość witaminy C, która wpływa na układ odpornościowy oraz chroni żołądek. Duża ilość pektyn świetnie oczyszcza jelita i poprawia ich perystaltykę. Truskawki wykazują właściwości antynowotworowe, wzmacniają układ immunologiczny, a duża zawartość błonnika i niewielka ilość kalorii (ok 32kcal w 100g) sprawiają, że bez obaw je mogą jeść osoby dbające o figurę. Owoce te bogate są we flawonoidy – związki wpływające m.in. na układ krwionośny oraz będące antyoksydantami niwelującymi negatywny wpływ wolnych rodników na ludzki organizm. Regularne spożywanie truskawek zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca oraz zachorowania na miażdżycę i zakrzepicę. W owocach tych znajduje się również duża ilość magnezu pozytywnie wpływającego na układ nerwowy i kojącego nerwy oraz wapń, który pozwala na zachowanie mocnych zębów i zdrowych kości. W owocach tych znajduje się również dosyć duża dawka kwasu foliowego – witaminy wyjątkowo ważnej dla kobiet planujących potomstwo oraz będących w ciąży, która minimalizuje ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u płodu.

Truskawki – z czym je jeść?

Truskawki doskonale komponują się w formie deserów – sos truskawkowy z mascarpone to pyszny i orzeźwiający przysmak w sam raz na upalne lato. Z truskawek możemy również wykonać pyszne dżemy do omletów i naleśników, aromatyczne musy i syropy. Z bitą śmietaną stanowią klasyczny, wyjątkowo smaczny deser, którym zajadają się osoby w każdym wieku. Z truskawek możemy wyczarować także bardziej wymagające desery: różnego rodzaju ciasta drożdżowe, kruche babeczki z kremem oraz orzeźwiające galaretki z kawałkami owoców.