Najzdrowsze orzechy
Nie od dziś wiadomo, że orzechy to wyjątkowo wartościowy pokarm. Zawierają dużą ilość zdrowych kwasów tłuszczowych oraz mnóstwo witamin i minerałów. Oto 4 rodzaje orzechów, które warto włączyć do swojej diety!
1. Orzechy laskowe
Orzechy laskowe świetnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, a zawarty w nich potas reguluje ciśnienie krwi. Duża zawartość witaminy E wpływa na kondycję skóry oraz stan włosów i paznokci. Orzechy są świetnym źródłem witamin z grupy B oraz magnezu, dzięki czemu poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki dużej zawartości błonnika i kwasów tłuszczowych świetnie nadają się jako dodatek do diety osób, które borykają się z problemami trawiennymi i zaparciami.
2. Migdały
Migdały to najszlachetniejsze ze wszystkich orzechów. Zawierają dużą ilość wartościowej witaminy B2 (ryboflawiny), która wzmacnia układ odpornościowy. Dodatkowo jest to świetne źródło potasu, który obniża ciśnienie krwi i wzmacnia serce oraz naczynia krwionośne. Migdały polecane są kobietom ciężarnym, które cierpią na mdłości i zgagę.
3. Orzechy włoskie
Orzechy włoskie to jedne z najpopularniejszych orzechów w Polsce. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do wykwintnych przystawek i sałatek, a także słodkich deserów. Kruche ciasteczka z orzechami włoskimi czy miodownik z karmelizowanymi orzechami podbijają serca miłośników słodkości. Orzechy włoskie mają dużą zawartość kwasów omega-3, które wpływają na funkcjonowanie mózgu. Poprawiają pamięć, podnoszą odporność organizmu, a także pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy i obniżają ryzyko zachorowania na choroby krążenia.
4. Orzechy nerkowca
Orzechy nerkowca mają ogromny wpływ na układ krwionośny: zapobiegają zachorowaniu m.in. na miażdżycę, nadciśnienie i inne poważne dolegliwości. Regulują poziom cukru we krwi, a duża zawartość kwasów tłuszczowych pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu. Posiadają dużą ilość wartościowego błonnika i łatwo przyswajalnego białka. To również świetne źródło wielu pierwiastków mineralnych m.in. wapnia, magnezu i potasu.
Najnowsze komentarze